Yaşlanma ve Beslenme

Vücutlarımız makrobesinleri, genellikle karbonhidratlar, proteinler ve yağları kullanır. Vitaminler, reaksiyon yürütmek için enzimlerle birleşir. O kadar ki, hayatımız ve sağlığımız için o kadar önemlidirler ki, onlarsız enzimler düzgün çalışamazlar.

Vitaminleri almak için tercih edilen yöntem, tabii ki sağlıklı diyettir. Dengeli ve çeşitli beslenme, vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayabilir. Fakat, vitamin gereksinimleri yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Örnek olarak, çocukların, yetişkinlere kıyasla belli vitaminlere ihtiyaçları değişkenlik gösterir. Diğer bir soru ise;  belirli vitaminlere duymuş olduğunuz ihtiyaçlar, yaşamınızın diğer yarısında değişir mi, özellikle hayatınızın altın çağında? Şimdi, biz yaşlandıkça, vücudumuzun belirli vitaminlere olan ihtiyacının değişkenliğine daha yakından bakalım.

D Vitamini

Yaşlılar, vücudun D vitamini üretmesi için gerekli olan güneşe, genellikle daha az maruz kalırlar. Cilt kalınlığındaki değişimler, yaşlılar için D vitamini sentezlemelerine zorluk yaratmaktadır. D vitamininin besin kaynaklarından intestinal emilimi de yaşlılarda azalabilir.

D vitamini seviyenizin iyi olduğundan emin olmak için, özellikle D vitamini eksikliğine bağlı, diğer risk faktörlerine rastlıyorsanız D Vitamini kontrolü yaptırmaktır. Risk faktörleri arasında, obezite, cilt renginde kararma yer almaktadır. Güneşe ihtiyacınızdan az maruz kalma, kuzey enleminde yaşamak ve vitamin emilimini etkileyen bir sağlık sorununa sahip olmak riski artıran diğer faktörlerdir.

B12 Vitamini

B 12 vitamini, normal alyuvar hücresi oluşumuna ve aynı zamanda sinir sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur. Teorik olarak herhangi bir yaşta B12 vitamini eksikliği olabilir, ancak yaşlı insanlarda mide asidi üretiminin azalması nedeniyle daha yaygındır. Düşük mide asidi B12 Vitamini emilimini azaltabilir. Vitamin B12’nin neredeyse sadece et ve süt ürünlerinde bulunduğu için Vegan beslenenler daha yüksek risk altındadır.

Magnezyum

Magnezyum takviyeleri ishali tetikleyebileceğinden, takviye yerine diyet kaynaklarından magnezyum elde edilmesi tercih edilir. İyi magnezyum kaynakları yapraklı yeşillikler, tohumlar, fındık, fasulye, kepekli tahıllar ve avokadoları içerir. Yeterince alıp almadığınızı nasıl anlarsınız? Magnezyum eksikliğini belirlemek için yapılan kan testleri, kandaki magnezyumun sadece% 1’inin kanda dolaşımından dolayı kesin olarak doğru kabul edilemez. En çok kemikleriniz ve yumuşak dokularınızda depolanmaktadır. Seviye belirlemenin daha iyi bir yolu, kırmızı kan hücrelerinden ölçüm yapmaktır. Konuyu, doktorunuza danışınız.

Kalsiyum

Kalsiyumun kemik sağlığı için bir mineral olduğunu düşünürüz, ama insan vücudunda bunun dışında bir dizi rol oynamaktadır. Vücudunuzdaki kalsiyumun% 99’u kemiklerinizde saklansa da, geriye kalan % 1’i yaşam için hayati önem taşır ve normal sınırlar içinde tutulmalıdır. Yaşlı insanlar, çeşitli nedenlerle genç insanlardan daha fazla diyet kalsiyumuna ihtiyaç duyabilir. Birincisi, laktoz toleransı düşüklüğü yaşla birlikte daha yaygın hale gelir ve bu da büyük bir kalsiyum kaynağı olan süt ürünlerini tüketmeyi zorlaştırır. Neyse ki, kalsiyum diğer gıdalarda da, özellikle de tofu ve yeşil, yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. Ayrıca, asit reflüyü tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar, kalsiyum emilimini azaltabilir.

Demir

Makul miktarlarda demir, serbest radikal hasarına karşı savaşmaya yardım eden bir antioksidan görevi görür, ancak belirli bir miktarın üstünde tüketildiğinde, proksidan özellikleri benimseyebilir ve dokulara zarar verebilir. Dolayısıyla demir için “yeterli miktar” kavramı vardır. Demirin emilmesi, yaşla birlikte bir dereceye kadar azalmaktadır ve yaşlı insanlar demir bakımından daha az zengin gıda tüketmektedir. Bazıları için bu bir eksikliğe yol açabilir. Yeterli miktardan fazla demir almaktan kaçınmak için, doktorunuzun demir durumunuzun nerede olduğunu görmek için bir demir panelinizi kontrol etmesini isteyin. Yalnız, ihtiyaç durumunuzu bilmeden kesinlikle demir takviyesi almayın. Demir takviyeleri, mide bulantısı ve kabızlık da dahil olmak üzere tatsız yan etkileri yaşatabilmektedir. Ve vücudunuzdaki fazla demir atılamaz.

Son Olarak

Vitaminler ve mineraller, sağlıklı kalmanıza yardımcı olmak için birlikte çalışırlar ve eğer tüm gıdaların zengin bir çeşidini yerseniz, listelenenlerden yeterince alabilirsiniz. Bununla birlikte, D vitamini durumu, besinlere kıyasla güneşe daha fazla maruz kalmaya bağlıdır, buna rağmen sağlıklı ve dengeli beslenerek düşük seviyelere sahip olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir