Sıklıkla Seyahat Ederken Sağlıklı Kalın!

Sıklıkla seyahat etmekten hoşlanıyorsanız, kıtalararası veya şehirden şehire farklı ülkeleri gezerek, dünyayı dolaşıyorsanız, siz de o şanslı azınlıktan birisiniz. Kendinizi şanslı görmeniz için birçok sebebiniz olabilir. Yalnız bu hızlı temponun, çoğu kişinin bilmediği zorlu kısımları da var.

Jet lag, farklı zaman dilimlerinde olan yerler arasında seyahat edilmesi sonucu, insanların bağışıklık sistemlerini olumsuz etkileyen ve kardiyovasküler sorunları yaşatan ve kişi üzerinde negatif etkilerde bulunan bir seyahat sorunudur.

Düzenli iş seyahatine çıkanlar normalden daha fazla radyasyona maruz kalmaktadır. Bunun sebebi, yüksek irtifada, yeryüzüne kıyasla yüzlerce kat daha fazla radyasyona maruz kalmamızdır. Örnek olarak; New York’tan Tokyo’ya yılda yedi defa gidiş-dönüş seyahatı yapıldığında (85,000 mil civarı), yıllık radyasyona maruz kalma limiti aşılmış olur. Bu sebeple, ticari uçuş ekipleri, nükleer santral işçilerinden daha fazla radyasyona maruz kalmaktadır.

Uzun uçuşlarda tekrar sirküle eden havanın kullanımı, havada yüksek bakteri üremesi sebebiyle, sıklıkla seyahat eden kişilerin bağışıklık sistemine etkide bulunmaktadır. Kabindeki kuru hava sebebiyle, burun mukus zarlarının kuruması sonucu, bakterilerin vücutlarına girmesi daha kolaylaşır. Bir havaalanından diğerine yetişmeye çalışmaktan Jet lag ve genel yorgunluk oranı artar ve hastalıklarla başa çıkma bir o kadar zorlaşır.

Seyahat ederken, taze ve sağlıklı yiyecek tüketme imkanı da oldukça azdır.

Normale kıyasla daha fazla alkol tüketmek ve egzersiz yapma fırsatının bulunmaması, kilo alınmasına da sebep olmaktadır.

Seyahat etmenin negatif etkilerini azaltmanın, en etkili yöntemlerinden bir tanesi, tabii olarak seyahat sayısını düşürmek ile başlar. Özellikle, uzun mesafe seyahatler olabildiğince fazla aralıklarla yapılmalıdır. Stres yönetimi eğitim programlarına katılabilirsiniz. Havaalanlarında oturarak zamanın geçmesini beklemek yerine, olabildiğince fazla hareket etmeye çalışın. Hangi yiyecekleri tükettiğinize dikkat edin, doğru besinlerle birçok yan etkinin önüne geçebilirsiniz.

Yorgunluğu azaltmak için – B1, B3, B6, B12, C Vitaminlerini, Pantotenik Asit ve Folik Asit; Normal psikolojik fonksiyonlar için –  B1, B3, B6, B12, C Vitaminlerini, Folik Asit ve Biotin; Normal Çalışan Bağışıklık Sistemi için – A, B6, C, D Vitaminlerini, Biotin, Folik Asit ve Zinc (Çinko); Sağlıklı Sinir Sistemi için – B1, B2, B3, B6, C Vitaminlerini ve Biotin; Kalp Sağlığı için – B1 Vitamini, EPA ve DHA (Günlük fayda alınacak şekilde tüketilmesi gereken EPA ve DHA miktarı:  250 mg); Normal Burun Mukus Zarları için – A ve B3 Vitaminlerini; Hücreleri Oksidatif Stresten Korumak için – B2, C, E Vitaminlerini ve Zinc (Çinko) besinlerini almak faydalıdır.

Kyäni Sağlık Üçgeni Paketi B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, A, Vitaminleri, Folik Asit ve Biotin, Pantotenik Asit, EPA, DHA içerir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir